lördag 1 augusti 2009

packning och ångest

Det mesta är inpackat i bilen så vi hoppas på en smidig avfärd imorgon bitti. Vi siktar på halv åtta, så kanske vi kommer iväg runt åttasnåret.

Barnen har varit svårsövda ikväll, men det har inte stört mej för jag och E tog en kvällspromenad - skönt att komma ut och röra lite på sig för imorgon och på måndag blir det mycket bilåkande.

Dessutom har jag de senaste dagarna fått påhälsning av ångesten. Det var länge sen sist och inte ett kärt återseende. Jag tog dock tillfället i akt att nyfiket utforska känslan - precis som man "ska göra". Fast det blev inte trevligare för det. Efter en sjukilometersrunda var dock ordningen återställd. Där fick jag själv uppleva att fysisk aktivitet är bra mot ångest och stress. Nu ska jag bara komma ihåg det och hålla hårt på motionsrutinen när hösten kommer.

Efter lite analyserande kom jag fram till att det är mitt planerande som gör mej mest ångestbenägen, inkl. pengastressen. Så jag tog ett djupt andetag och förde över fem tusen från mitt studiekonto till reskassan. Att planera och spara ger mej kickar och massor med energi, men det är en destruktiv energi som förstör istället för att lyfta.

Jag är jätteglad för att jag faktiskt inte känner någon olust inför legolandresan, trots lång bilfärd, fyratimmars färja och två dagar på legoland. Det som känns lite jobbigt är fem dagars intensivt socialiserande. Och kaffet!

Faktiskt har jag tänkt utmana mej med att åka några karuseller. Kanske till och med någon läskig. Innan panikångesttiden älskade jag åkattraktioner - ju snurrigare eller läskigare de var desto roligare. De senaste åren har jag inte ens vågat mej på kaffekopparna.

4 kommentarer:

Martina sa...

Jag älskade också att åka karusell förut, innan paniken kom. Det där med planerandet är jag likadan med, det är tillfredställande med listor och kontroll men i längden är det förgörande och gödande för ångesten. Jag önskar er en härlig resa!

clara sa...

Hur brukar du göra när du utforskar ångesten,hur tänker du?
Jag har gått i kbt men tycker inte att jag fick lära mig hur man gör.
Vara som en forskare,så här brukar jag göra,vad känner jag just nu t ex olust,lätt andnöd,suddig syn,ja sen då vad gör man med känslorna?
Skulle vara roligt att höra hur du gör som verkar ha lyckats så bra med att bekämpa din ångest.

Maria sa...

Nämen vad komiskt. Vi kommer att befinna oss på Legoland samtidigt. Ska försöka spana efter dig bland allt vimmel.
Undrar vad det är med Legoland som framkallar ångest? Jag kämpar på mitt håll med min ångest och du på ditt håll. Det skulle nästa vara lustigt om det inte var så förbaskat jobbigt. ( :

den moderna munken sa...

Kaffekopparna kan man ju bli hemskt sjuk av (åksjuk), men är ändå glad att du kastar dig ut!!