torsdag 17 juli 2008

tänk att det funkade

Jag är uppväxt med en mamma som syltade och saftade i tid och otid. Jag följde i hennes spår med chutney och diverse inläggningar. Jättekul, tyckte jag. Ett riktigt sommarnöje.

När vi fick barn blev det inte så mycket tid över till sånt där och inte hade vi någonting i trädgården att ta vara på heller (vi började med det mest akuta - huset).

För fem år sedan flyttade vi till huset vi bor i nu. Trädgården var helt fullproppad med bärbuskar och fruktträd. Eftersom vi flyttade in mitt i skördetiden så hann jag inte med frukten, men lyckades iallafall frysa in en del. Året efter hade vi en liten bäbis och lite ork så då blev frysen ännu lite fullare. Den här gången med etiketter av typen "2 liter vinbär till saft, 1 kg plommon till chutney".

I flera år har jag levt med en frys full av måsten. Inte undra på att det blev trist. I vintras rensade jag ut alla mina energitjuvar och frukten åkte i soporna tillsammans med mina recept. Här skulle det inte saftas något mer!

Men nu när jag inte har några måsten, och mer ork så kom lusten tillbaka. Och jag gör det bara för att det är roligt och mysigt att äta hemgjort. Havregrynsgröt med bigaråsylt och mjölk. Mums!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det lustigt att nöje helt plötsligt blir måste och måste sedan åter blir nöje bara för att man gör sig fri från tvånget.

Anonym sa...

skrattar..om du visste hur min mors frysar ser ut!! 4-5 st hade hon ett tag..idag vet jag inte för på landet slängde jag ut dem, där finns bara en 3 lådors..alla är nästan fulla med mat..(en är min och den är inte full)I källaren står återigen fullt med saft mm...som hon ställt dit, jag rensade ut allt från 74..under åren 2000--- och självklart har hon också "lastat" på mig att göra lika..NEJ jag gör det jag vill, och orkar..lingon har jag i frysen som jag ska göra nu, för sen kommer kanske några hallon och gubbar in för att bli till kräm och sylt...under vintern..men INGA mängder...blåbär ska vi försöka hitta och sälja..ev göra saft som sonen och jag gillar..men skönt att inte MÅSTE finns nu som förr..Kram

Anonym sa...

Så fort jag känner detta MÅSTE så blir allt så himlans tråkigt. Annars gillar jag att plocka bär och frukt och ta reda på. Men inte om det är MÅSTE.