tisdag 27 oktober 2009

höstlov

Igår var det en riktig barndag. På förmiddagen var vi på lekplatsen, efterlängtat av 4-åringen, och eftermiddagen tillbringades i biosalongen.

Idag hoppas jag att barnen kan sysselsätta sig själva för jag behöver ägna mej åt studier.

Imorgon åker vi till stugan och stannar där tills på söndag. Ser fram emot några härliga dagar nära naturen och nära min familj.

måndag 26 oktober 2009

upp

I eftermiddag var jag och barnen, samt sonens kompis på bio och såg Upp. Den var jättebra och jag både grät och skrattade. Barnen tyckte också att den var kanon.

Jag var lite orolig för att 4-åringen inte skulle sitta stilla så länge, speciellt som de inledde med jättelång reklam. Men hon satt som fastnaglad hela tiden - filmen växlade tempo hela tiden så det blev aldrig tråkigt eller för otäckt. Fast jag kan tänka mej att hon inte hade tyckt om 3D-versionen.

Ikväll skulle jag egentligen vara hos en kompis, men jag känner att det har varit lite mycket nu så jag stannar hemma. Strax ska jag lägga barnen och sedan blir det te och bokläsning framför brasan. Precis vad jag behöver!

lördag 24 oktober 2009

huset fullt av häxor!

Hjälp vilken läskig kväll vi hade igår! Det kryllade av läskiga häxor och en dracula, en galen professor, en trollkatt, ett par djävlar och diverse annat otäckt i varje vrå.

Storhäxan kom på besök och tänkte mumsa i sig allt smått, men bestämde sig för att de behövde gödas lite först, så hon bjöd på stekta fingrar (av fullvuxna människor), älgbajs, spöken, snor, skinnslamsor och lite annat läbbigt*. Till det dracks det blod.


De små rackarungarna var dock så busiga att de smet iväg och dansade disco så storhäxan fick bjuda på lite mums också för att de skulle lägga på hullet. Spindelglass med marängspöken. Och så bjöd hon på pepparkakor, för det gör ju häxor.


Som avslutning på kvällen blev det spökvandring ute i mörkret längs en reflexstig. Målet var såklart godisträdet. Mums!


*För vuxna läsare: korv, köttbullar, ägg, grönt potatismos och morötter strimlade med potatisskalaren. Och hallonläsk.

där jag är i mina tankar

Den senaste tiden har jag planerat och bokat in och jag märker nu att jag i tankarna ofta är mer i framtiden än i nuet.

Detta har gjort att jag har kommit ifrån vanan att vara här och nu och låta almanackan hålla koll på vad som ska hända sedan.

Jag har märkt att när jag väl börjar "tankesnurra" så är det en del av mej som njuter av självplågandet och sätter högre fart på snurran.

Bra är att jag trots allt hållit fast vid min meditation och avslappning. Tidigare brukade jag strunta i detta eftersom jag kände mej så rastlös.

Nu ska jag ta fler pauser i vardagen där jag bara fokuserar här och nu. Och varje gång jag upptäcker att jag är i snurran ska jag föra över fokuset på nuet.

fredag 23 oktober 2009

besök på vårdcentralen

Varför händer det alltid oväntade saker när man har mycket att göra som det är?
Barnen har turats om att vakna i natt och maken och jag har sprungit fram och tillbaka (ovetandes om varandra, så vi sov visst lite mellan varven).

På morgonen visade 4-åringen sitt ben som var svullet med en svart prick i mitten. En fästing? Det bidde en tur till vårdcentralen. Som tur var var det ingen fästing men eftersom det inte fanns några läkare tillgängliga så fick vi inte veta vad det kunde vara. Avvakta och återkom samt ett alsolspritsomslag.

När jag loggade in mej på sociologisidan visade det sig att inlämningstiden för nästa uppgift är lördag till måndag och inte måndag till onsdag som jag trott. Bara att kavla upp ärmarna alltså och göra det klart idag. Fast det känns som att jag har bra flyt på den uppgiften nu. Det var mest bara trögstartat.

torsdag 22 oktober 2009

dé é mycké nu

Nu är jag inne i stresskarusellen igen. Länge sedan sist, men inte efterlängtat.
När vi planerade kommande helg tänkte jag att det blir tufft, men en intensiv helg någon gång ibland går ju bra.

Det jag inte tänkte på var att eftersom jag tänkt vara ledig på höstlovet så behöver en del skolarbete vara klart imorgon:

* Sociologin som jag varit nästan färdig med ett bra tag ska visst lämnas in senast på tisdag - dags att göra den klar med andra ord.
* Min fantastiskt roliga essä får jag inte riktigt till. Just nu skriver jag en massa bara och så får jag rensa sedan. Jag har svårt att fokusera för allt går in i vartannat och existentiella frågor är ju sååå spännande!!!!
*Och direkt efter höstlovet har vi metodtenta i psykologi C. Oj då - det hade jag missat. Visserligen inte så svårt men jag har ju varit flitig så det var ganska länge sedan jag jobbade mig igenom kapitlen. Och en bok som vi inte hade någon inlämning på har jag inte öppnat än (läraren lovade några frågor på just den boken...)

Nu ska jag ta dagarna som de kommer och nästa vecka ska jag njuta av ledigheten och jag hinner säkert plugga lite då med, barnen brukar ju inte vilja vara med mej utan leker hellre med sina kompisar...

- Imorgon ska 6-åringen ha Halloweenkalas. Buffé och Disco i källaren. Maken och jag kan ju turas om att gå ner och titta till dem.
- På lördag ska vi ha middagsträff med kompisgänget hos oss.
- Och på söndag fyller dottern 7 år, så då blir det kalas med släkten.

Tråkigt när det blir så här stressigt, jag som egentligen gillar att pyssla och grejja. Nu blir det ju bara jobbigt!!!!

tisdag 20 oktober 2009

zzzzzzzzzzzzz

Min man säger att jag har börjat snarka om nätterna.
Jag - snarka??!!!!
Hrmpf!!

Kanske är det anlednignen till att jag drömmer så livligt och är ganska trött när klockan ringer.

Det enda braiga med detta är att maken som i alla år ansett sig oskyldigt anklagad när jag sagt att han snarkar ibland nu har insett att man faktiskt inte vet om det själv, eftersom man sover.

söndag 18 oktober 2009

fina fisken

Jag upphör inte att överraska mej själv. Idag låg det på min lott att skjutsa 6-åringen till simningen. Precis när vi skulle åka kom en väldig lust att själv hoppa i plurret över mig (tur att den inte kom i simhallen...) så jag packade förundrad ner badkläder.

Väl i simhallen simmade jag längd efter längd och det kändes kanonbra. Jag hann åttahundra meter innan simhallen stängde. Annars hade jag lätt kunnat simma ett bra tag till.

Det var faktiskt ganska roligt för jag fokuserade på hur det kändes och försökte synka rörelserna för att simma effektivt. Kanske blir det fler dopp framöver när jag ändå är i simhallen.

fredag 16 oktober 2009

första snön och första pussen

- Jippi, det snöar! jublade fyraåringen igår på dagis.
- Imorgon fyller jag år!

Med en fyraårings logik:
Idag snöar det så då är det vinter.
Efter vintern (imorgon) är det vår och då fyller jag år.

Snön som kom igår var bara några flingor tillsammans med regnet. Förhoppningsvis dröjer det ett tag till innan vintern är här.

Tringeldrama?
- Viktor är kär i mej. Vi brukar pussas på studsmattan... och på dagis, berättade fyraåringen.
- Är du kär i honom?
- Nääää, men jag pussas iallafall.
- Brukar Maja och Viktor också pussas?
- Nä, bara Viktor och jag.

De är tre bästisar som hänger ihop både dagis och på fritiden eftersom de bor nära varandra. Men när det gäller kärlek så verkar en vara utanför.

fullt hus

I natt har både 9-åringen och 6-åringen kompisar som sover över.
Fullt ös med andra ord.

Vid åtta bänkar vi dem vid Idol och sedan ska de nog vara lättsövda....
Chips och godis har inhandlats, så det blir stormys!

laddad för essä

Äntligen kan jag börja med den stora uppgiften på kursen: att skriva en essä på max 16 sidor. Här kommer jag att tillbringa hela dagen idag, och större delen av nästa vecka:


Levande ljus, en kopp te och alla böcker jag behöver (spännande sådana) inom räckhåll. Datorn placerad så att jag enkelt kan plita ner några rader då och då. Dessutom en cool spindelmannenpenna.

Filten behövs egentligen inte för jag sitter framför en värmande brasa. Att låta tankarna vandra fritt en stund genom att låta blicken sjunka in i elden är bra för kreativiteten.



Min essä ska utgå från Walden av Henry David Thoreau, vars bok jag började läsa för säkert ett år sedan men som alltid blir bortprioriterad. Nu har jag läst den på studietid. Visst blir man sugen på att läsa den bara genom att titta på omslaget??!!!

Det centrala temat kommer att vara hur vi lever ett autentiskt liv, d.v.s. ett äkta liv som utgår från mitt inre, samt meningen med livet. Spännande stora frågor som jag ska ta mej an utifrån olika filosofer som Sartre, Buber, Kierkegaard m.fl.





onsdag 14 oktober 2009

träningsdax

Nu har jag äntligen tagit tag i min inomhusträning!

Om en timme ska jag iväg och lägga upp ett styrketräningsschema och imorgon har jag mitt första inbokade pass.

Min dryga månaden långa träningspaus har fått mej att inse att jag behöver träningen för att må bra. Det ger energi och förebygger ångest och stress. Jag har bestämt mej för att inte fasa ut min antidep.medicin helt innan mina motionsvanor sitter som berget. Så eftersom jag vill bli av med den är det bara att sätta igång!

Lagom är dock bäst, så jag har tänkt mej att träna två gånger i veckan på morgonen. Bonus blir att komma iväg på ett pass någon kväll också om vardagen är lugn.

Jag är taggad!!!

+1 grad

Den äldste tänkte cykla iväg utan jacka.
Mittemellan ville inte ha överdragsbyxor.
Och yngste totalvägrade overallen.

Våga Vägra Vinter-klubben hade sammanträde i vår hall i morse.

måndag 12 oktober 2009

härlig halsduk


Det här garnet ska bli min nästa halsduk - och kanske en mössa också.
Som vanligt utökar jag ständigt min repetoar. Den här halsduken stickas i resårstickning (eller vad det heter) och mössan ska jag sticka på strumpstickor. Det ska bli spännande för det har jag aldrig gjort.
Och som vanligt blir jag helt uppslukad av mitt nya intresse och har tusen ideér till på lager. Jag hoppas att det håller i sig.

söndag 11 oktober 2009

smörgåsbord

Jag surfar runt på vårens kursutbud.
Så mycket spännande det finns.

Till sommaren kommer jag att vara klar med min beteendevetarexamen (tjohoo). Reglerna är att man ska ha minst 90 hp i ett huvudämne (C-uppsats) och så fylla på med kurser upp till 180 hp.

Om jag väljer med hjärtat kommer min examen att innehålla:
- 135 poäng psykologi
- 15 poäng sociologi
- 30 poäng hälsopedagogik

Hjärnan funderar på om det kanske blir för mycket psykologi och att jag ska jag läsa en kurs till i sociologi... fast å andra sidan berör psykologikurserna det jag vill jobba med....

halsduk

Nu är jag klar med min första stickning. Det blev en halsduk men den blev inte riktigt som jag hade tänkt mej, så nu är jag inne på halsduk nummer två.

Alla barnen vill ha en stickad halsduk så det blir inte svårt att bli av med den. Tänk, när jag var liten avskydde vi allt vad hemstickat hette - förmodligen för att vi nästan alltid fick just hemstickat.



fredag 9 oktober 2009

lovdag

Idag har lärarna studiedag. Det betyder att jag inte har det. Sovmorgon, tänkte jag men ack vad jag bedrog mej. 4-åringen har kommit in i en ny rythm och vaknar vid halv sju varje dag.

Jag sitter med mitt morgonkaffe medan 6-åringen står bredvid och "spelar" blockflöjt. Lovely!

Solen skiner så denna lediga dag ska jag tillbringa i trädgården. Göra klart mina odlingsbäddar och kanske räfsa lite löv. Inne har jag en ny stickning som väntar och ett jättestökigt hus.

När barnen är i skolan/på dagis kan jag ta en promenad men om jag går ut i trädgården och jobbar en stund så får jag dåligt samvete. För visst borde jag plugga på och hämta barnen så tidigt som möjligt? Nääe, så funkar det ju inte...men ändå tänker jag så...

onsdag 7 oktober 2009

morgonröra

Nu har våra mornar åter blivit kaotiska. Främst är det 6-åringen som rör till det. Hon har svårt att fokusera på det som ska göras och jag hittar henne ständigt på gång med något pyssel, en bok som ska läsas eller något annat som är roligare än att klä på sig och borsta tänderna.

Min klocka ringer fem i sju och vi ska cykla iväg klockan åtta så vi har gott om tid. Speciellt som jag ju inte behöver fixa till mig eftersom jag ska hem till datorn igen.

Jag vet inte hur vi ska göra. Struktur funkar inte något vidare för jag kan säga till henne att gå direkt till badrummet och ändå "glömmer" hon det. Kanske ska hon klä på sig före frukost så att hon bara har badrummet kvar? Packa väskan på kvällen? Vi får sätta oss ner tillsammans och göra upp en morgonplan.

För det måste bli ändring. Jag vill inte vara en tjatig och gnällig morsa varje morgon.

fredag 2 oktober 2009

mys i Malmö

Dottern och jag har anlänt till Malmö och nu ska vi ha en tjejkväll med Lilla Melodifestivalen, Idol och snacks. I morgon blir det shopping och bio.

Tågresan gick bra. Jag tog med stickor till dottern och hon hajjade direkt och har nu stickat flera cm på sin gosedjurshalsduk. Hon fixade att sticka samtidigt som hon lyssnade på ljudbok, så vi satt med en stickning i knät och en bok i öronen ganska länge.

Nu är det mysdax.

torsdag 1 oktober 2009

mer längtan

Glömde ju.. om en månad blir jag moster. Längtan!!!
Imorgon får jag "träffa magen" och titta på färska ultraljudsbilder - det ska bli spännande.

projektfnatt

Jag brukar ha svårt att påbörja saker om jag inte vet hur man ska göra, men nu har jag satt igång med två projekt.

Djupsäng i trädgården. Jag googlade på hur man gör och sedan satte jag igång med grävning. Maken har snickrat ihop ramar till kanterna och jag gör resten. Klokt nog har jag inte grävt upp hela trädgården på en gång utan tagit en bit i sänder. Tack vare det har det inte blivit något måste att få det hela klart utan jag har kunnat jobba med det när jag känt för det.

I år blir det två inramade bäddar - en för hallonbuskar och en för jordgubbsplantor och rabarber. Nästa år tänker jag utöka med björnbär och vinbär, samt plats för lite sådd.

Stickning. För sisådär tjugo år sedan var jag ganska duktig på stickning. En gång stickade jag t.o.m. ett halvt bakstycke till en kofta. Men efter den insatsen har stickorna legat på hyllan. Tills i våras då jag blev sugen på att sticka en riktigt härlig schal. Kompisen är syslöjdslärare så jag tänkte att hon skulle visa mej.

Men så blev jag plötsligt jättesugen på att börja på en gång. Åkte in till stan och köpte stickor och garn. Googlade och hittade en jättebra instruktion. Efter att ha följt den halvvägs kom fingrarna ihåg hur man gjorde (och jag som inte ens minns att jag la upp maskorna själv - gjorde inte mamma det?) och vips så var jag igång! Börjar med en halsduk som uppvärmning.

längtan

Tidigt i måndagsmorse tassade maken ut genom dörren för att åka på kurs i Malmö. Nu är det fjärde kvällen som jag är ensam - jag längtar!

Imorgon ska 6-åringen och jag åka tåg till lillasyster/moster i Malmö. Härligt med en resa på tu man hand - jag längtar!

Tyvärr hinner vi inte träffa maken - hans tåg hem lämnar perrongen i Malmö tjugo minuter innan vårt tåg kommer in. Så honom får jag längta efter i några dagar till. Om jag hinner.

Jag har börjat sticka! Jag längtar tills min halsduk i grönt blir klar.

Nu längtar jag efter en kopp te!