måndag 28 september 2009

en riktig barnhelg

"En riktig barnhelg", sa dagisfröken när 4-åringen berättade om de senaste dagarna.

Och ja, det har det varit.
I fredags hade sonen kalas och barnens kusin sov över.
På lördagen var jag, döttrarna och kusinen på teater. En dockteateruppsättning av Nils Karlsson Pyssling. På kvällen åt vi middag hos min bror och barnen fortsatte leka.
I går, söndag, var 4-åringen på sin dans och på eftermiddagen var jag och döttrarna i simhallen medan maken följde med sonen på fotbollsmatch.

En fullspäckad helg men jag känner att jag klarar av det nu. Härligt!

I går kväll kom jag på att jag inte vågat åka till simhallen ensam med barnen tidigare. Nu gjorde jag det utan att reflektera över det. Och jag kan tänka mej att åka ensam med alla tre. 6- och 9-åringen är goda simmare så det finns egentligen ingenting att oroa sig över. Och 4-åringen har armpuffar, så hon håller sig flytande.

Igår vågade 4-åringen hoppa stående från kanten i stora bassängen utan att hålla i handen, och 6-åringen vågade ta sats från trampolinen. På simlektionen dök stora tjejen från pallen. Härligt att se hur de utvecklas och vågar mer och mer.

söndag 27 september 2009

stryktipset

Med en ljudbok i öronen går strykningen i ett huj.
Jag gick ner i källaren vid halv tre och var strax klar med hela tvätthögen. Inklusive sommarkläderna som ska läggas undan.
När jag kom upp igen såg jag att en och en halv timme hade passerat.

Hmmm... jag kanske ska börja stryka barnens tröjor och jeans oxå ;-)

fredag 25 september 2009

läsdag

Idag har jag bara bokläsning på agendan. Jag tycker bäst om att tänka och skriva, men för att kunna göra det så är det ju bra om man har läst kurslitteraturen... I eftermiddag nallar jag av sonens kalasgodis för att göra läsningen lite roligare.



Min söta son frågade om han kunde få gå hem tidigare idag så att han hinner städa och förbereda inför kalaset. Visst får han det! Jag skickade med en lapp om att han ska gå hem direkt efter mellis. Härligt när barnen känner ansvar och vill fixa själva.

kalasdax

Ikväll går sonens 9-årskalas av stapeln. Han önskade sig ett myskalas och visst kunde han få ha det.

Köpepizza, en film och några goda vänner. Och så lite chips och godis förstås.

Fullt tillräckligt för en trevlig kväll. Dessutom lättfixat för föräldrarna. Det gillar vi.


Om en månad ska dottern ha 7-årskalas. Där får vi lägga ner lite mer krut för hon ska ha Halloweenkalas med disco. I hennes klass bjuds alla tjejerna, och så har hon två andra kompisar plus några killar som hon vill bjuda. Tjugo barn blir det om alla kommer. Tur att vi har en stor källare som vi kan rigga om till danslokal.

hjärnbristen som blev järnbrist

Nu har jag slarvat med mina järntabletter igen. Jag bytte "intagstid" från morgon till kväll och det funkade visst inte.

Trots att jag vid det här laget är välbekant med symptomen så tog det ändå ett bra tag innan det gick upp ett liljeholmens.

Frusen, med myrkrypningar i benen, trött och godissugen på kvällarna räckte inte som signal. Men när jag fick panikkänsla när jag gick en raks promenad började jag fundera.

Så nu tar jag järn både morgon och kväll. Och kommer ihåg det! Inte illa!

onsdag 23 september 2009

äntligen!!!!

Nu har jag varit riktigt duktig!!!
Idag fick jag tillbaka en inlämningsuppgift i psykologin. Jag har ju inte haft det som mål men min psykolog hoppades på ett underkänt i våras. Han tyckte att det skulle vara bra för mej att se att världen inte går under och att jag inte är en sämre människa för att jag får tillbaka en uppgift.

Hur det känns?
Pinsamt och j---ligt irriterande!!! Jag satt här i min ensamhet framför datorn och rodnade när jag läste kritiken. Dessutom fattade jag inte riktigt vad läraren är ute efter. Usch, vad jobbigt!

Felet var kanske att jag tyckte att uppgiften var lätt som en plätt och därför inte ansträngde mej speciellt mycket.

piratfia eller lapplisa

Fyraåringen var på efterkontroll hos ögondoktorn idag. Tjohooo, vad skoj och hon hittade nästan vägen alldeles själv (förra gången var hon där med pappa så det var ju bara hon som visste vart vi skulle).

Högra ögat såg de allra minsta bokstäverna men vänstra ögat hade inte övat upp sig trots de starka glasen. Så nu ska min lilla tjej ha lapp för högerögat två timmar varje kväll.

Jättekul till en början men efter en kvart var det bara jobbigt. Det blir kanske läge att hitta på något bra belöningssystem så att hon kämpar på.

fri från kemikalier

Sedan tonårstiden har jag efter varje dusch smörjt in mig med en lotion. Egentligen vet jag inte varför jag började - förmodligen för att alla andra gjorde det. I somras bestämde jag mej för att sluta. Jag menar, det är ju onödigt att använda onödiga produkter. Smalbenen behövde ett par extra smörjningar men nu är jag mjuk och fin utan något extra.

I födelsedagspresent fick jag en mineraldeodorant. Naturligt och miljövänligt men med en annorlunda känsla. Jag använde den några gånger men sedan blev det inte mer. Nu ska jag göra ett nytt försök - jag tror att det bara var ovanan som gjorde att det oparfymerade kändes ofräscht, för det luktade just ingenting. Och det är ju egentligen bra.

Efter ett par års tvekan ska jag nu ge mig i kast med balsammetoden, ett sätt att hålla håret naturligt fräscht utan schampo. Förhoppningsvis ska mina lockar - som oftast lyser med sin frånvaro - komma tillbaka så att jag kan låta håret växa igen. Dessutom kan tjejerna använda samma metod, vilket ju blir bra.

1. tvätta håret noga 2 ggr med godkänt schampo - i vårt fall Bamses barnschampo.
2. krama in godkänt balsam och skölj ur - i vårt fall Coop x-tra.
3. fortsätt sedan att tvätta håret med balsam när det behövs - gnugga noga i hårbottnen för att lösa upp smuts. krama ev. in ett lättare balsam efter tvätt.

Läs mer på lockig.se.


Dessutom har jag beställt en menskopp att använda istället för kemikaliestinna tamponger.

Samtidigt beställde jag tvättnötter, ett ekologiskt tvättmedel för kläderna.

måndag 21 september 2009

kärlekens dag


Idag firar jag och maken vår åttaåriga bröllopsdag samt att vi har varit tillsammans i arton år - halva livet!!!!!!

Jag har ordnat barnvakt och överraskar maken med att bjuda ut honom på middag i kväll. Det ska bli mysigt att få sitta ner och prata utan några störande moment (barn). Siktet är inställt på stans godaste tapas.

Vi har den senaste tiden pratat en hel del om hur vi vill att vårt förhållande ska vara. Det är lätt att det går slentrian i kärleken med tre barn i huset och många år tillsammans. Vi har haft helgkvällarna som våra egna, men i våras upptäckte de stora barnen alla roliga tvprogram som går av stapeln fredag- och lördagkvällar (idol m.m.) så nu funkar inte det längre.

I höst ska vi boka in tid tillsammans bara för att vara. En eftermiddagspromenad utan barn är ju jättehärligt och mer än så behövs ju inte. Dagtid är det ju dessutom lättare med barnvakt.

Vi har ett bokprojekt tillsammans: på söndagkvällarna ska vi diskutera Kay Pollacks "att välja glädje".

Vi minns båda myskvällarna framför brasan lyssnandes på radio. I höst ska vi lyssna till sommarpratare och dricka te. Mysigt!

fredag 18 september 2009

här kommer Pippi Långstrump

Jag undrar hur Pippi får flätorna att stå så här... då slipper man ju gå och hålla upp dem!

4-åringen var tydligen inte riktigt nöjd med sina Pippiflätor...

torsdag 17 september 2009

hej, här är jag!

Oj, det blev visst en ganska lång paus. Distansstudier kräver ganska mycket datortid så jag har inte varit så sugen på att sitta vid datorn.

Annars snurrar det spännande tankar i huvudet som skulle kunna hamna här - igångsatta av min kurs i existentiell psykologi. Jag läser och begrundar: Kierkegaard, Buber, Sartre, Fromm, Nietche... Jag har lånat hem referenslitteraturen från bibblan och dyker ner i originaltexterna när jag känner lust till det.

Idag är barnen hemma - förkylt och hängigt var det i morse, men nu börjar det ordna till sig. Min egen förkylning börjar släppa så nästa vecka ska jag börja träna inomhus.

onsdag 9 september 2009

trevliga bokningar

Jag har mycket att se fram emot i höst:

Den här veckan har jag bokat:

* En tågresa till syster i Malmö tillsammans med sexåringen i början av oktober. Oj, vad härligt det ska bli att få tillbringa så mycket tid ensam med min stora tjej.

* Winnerbäckkonsert tillsammans med maken i november.

* Barnvakt till vår bröllopsdag i september.


Och så ser jag fram emot en helg i stugan. Vi ska mysa, plocka lingon och bara vara.

måndag 7 september 2009

höstig helg

När fyraåringen tar på sig vantarna, då är det höst!

Helgen har jag tillbringat med höstiga göromål. Det har blivit saft och sylt och en nästan färdig djupbädd i trädgårdens odlingshörna. Odlingsprojektet har jag delat in i små steg så att jag kan ta det i lagom takt. Det enda kinkiga är att när jag lagt ut kompost i gropen bör den täckas omgående. Det blir trevligast så.

Idag är kroppen skönt småvärkande av allt grävande. Kanske hämtar jag barnen lite tidigare idag så att jag kan påbörja nästa bädd...

höstig helg

När fyraåringen tar på sig vantarna, då är det höst!

Helgen har jag tillbringat med höstiga göromål. Det har blivit saft och sylt och en nästan färdig djupbädd i trädgårdens odlingshörna. Odlingsprojektet har jag delat in i små steg så att jag kan ta det i lagom takt. Det enda kinkiga är att när jag lagt ut kompost i gropen bör den täckas omgående. Det blir trevligast så.

Idag är kroppen skönt småvärkande av allt grävande. Kanske hämtar jag barnen lite tidigare idag så att jag kan påbörja nästa bädd...

onsdag 2 september 2009

kroppsscanning

Idag dammade jag av min mindfulness-CD och började med kroppsscanning. Ljudfilen börjar med tre pling och jag kände hur lugnet spred sig. (Jag kunde varit med i Pavlov´s experiment (han med hundarna och maten, ni vet).) Att återigen höra den välkända rösten kändes som att träffa en gammal bekant.

Ganska länge nu har jag "frilansat" med meditationen (alltså utan någon guidning). Först sittande, och när jag blev med spikmatta började jag meditera på den varannan dag och bara liggande på sängen övriga dagar.

Nu kände jag mej dock sugen på att använda min sköna meditationskudde igen och tänkte att det samtidigt kan vara bra med guidad meditation ett tag för att få lite struktur igen (fast det gör ju alls ingenting hur det blir...egentligen...).

Trots att jag läser 1,5-fart så verkar skolan inte bli det minsta betungande (återkommer om det senare i höst..haha). Skönt att jag kan få tid för mina måbra-saker på dagarna. En meditationspaus / spikmatta och en promenad varje dag är ju bra för kreativiteten och studieron.