måndag 31 augusti 2009

jippie - skolstart!!!!

Det känns som att jag har hittat rätt!

I höst ska jag läsa en kurs i existentiell psykologi - JÄTTESPÄNNANDE!, en kurs i sociologi om hur vi definerat och definierar avvikelser i samhället - SUPERINTRESSANT! och en C-kurs i psykolog (som kanske inte känns lika kul men behövs för att jag ska kunna ta min examen).

Sammanlagt blir det 1,5 - fart men jag tror att det ska gå bra! Allt är på distans och eftersom det är precis det jag är intresserad av så blir det ju mest bara roligt.

Lägst prio har dock sociologin, så om det känns tungt framåt hösten så läser jag den kursen senare.

Vilken förmån att kunna plocka ihop sin utbildning själv och välja utifrån intresse! Jag är jättemotiverad!

lördag 29 augusti 2009

födelsedag

Idag fyller min stora lilla kille nio år. Omtänksam som han är tänkte han själv ut att han skulle gå upp och titta på tv när han vaknade (tidigt!) så att vi fick sova lite längre. Sedan skulle han krypa ner i sängen igen när vi gick upp.

Firad blev han med många mjuka paket, ett Wiispel och en bok. Stora lillasystern hade gjort en fingerfläta som han blev jätteglad för. Det är så härligt att syskonen är så goa mot varandra (även om de såklart bråkar en del också).

Ikväll blir det kalas för släkten. Jag tar dock inte så hårt på förberedelserna utan ska snart gå ut och gå med Eva. Solen skiner och lite motion och prat på förmiddagen är ju aldrig fel.

torsdag 27 augusti 2009

en händelserik vecka

Den senaste veckan har varit full av roliga händelser och stora utmaningar.

Först var jag med familjen i Malmö. Vi åkte buss till stationen för att därefter ta tåget. Det var första gången sedan min stora busspanikattack för tre år sedan som jag åkte buss från min hållplats och in till stan. För att göra utmaningen större drack jag en kopp kaffe en stund innan vi åkte. Och det gick hur bra som helst och kändes helt okej. De största känslorna inom mej var glädje och stolthet.

Tillbakaresan bestod av buss - tåg - buss och den gick också bra.

I tisdags var det så dax för ett av mina stora mål för sommaren: en resa på egen hand. En av distanskurserna jag läser i höst hade en upptaktsdag och det bara skulle jag åka på! Tåg till en stad som jag aldrig har varit i förrut, buss till och från universitetet och sedan tåg tillbaka och buss hem. Nervös var jag och under resan var jag på toa lite oftare än vad nöden krävde, men annars gick det strålande bra!

Tänk vilken frihet jag har nu: jag kan åka vart jag vill!!!!

grötfrukost

Idag börjar barnen skolan så nu blir det gröt på morgonen. En spännande dag för dottern som börjar första klass och för sonen som börjar trean i en ny skola.

Jag var med sonen en stund i klassen och till min fasa visade det sig att han får samma "hjälplärare" som jag hade på mellanstadiet. Jag tyckte inte om henne då, och mitt första intryck av henne nu var inte bra (jag kom inte på förrän efter presentationen att det var hon).

- "Nu får ni inte byta frisyr på hela hösten för jag har sex nya klasser som jag måste hålla reda på", sa hon och viftade med förra årets skolkatalog.

Nästan alla föräldrar skrattade, men barnen rörde inte en min. Frågan är om hon skulle tycka att det var så roligt om den nya rektorn informerade all personal om att de var tvugna att se likadana ut så att han skulle kunna hålla reda på alla anställda (!!!!).

Eftersom den nya gympaläraren hängde på och sa att de skulle ha samma gympakläder kommer sonen säkert att go bananas över vår ordning här hemma där man tar det som råkar vara rent. Läraren sa ju att vi skulle ha samma!!! Att jag som mamma förklarar att det var ett skämt kommer han nog inte att förstå. Dessutom var sonen långhårig i förra årets katalog och nu har han jättekort. Hjälp!

Det är väl inte för mycket begärt av skolans personal att inse att ironi och vuxenskämt inte funkar på barn.

Som tur är har sonen samma goa fröken i år också. En härligt positiv människa som förstår sig på barn.

torsdag 20 augusti 2009

mot Malmö

Efter lunch tar vi bussen till tåget som går till Malmö där syster med sambo väntar på oss. Äntligen får jag träffa syster igen.

Och äntligen får jag ändan ur och tar bussen in till stan. Bussen hemifrån är en av mina sista hinder på vägen tillbaka från panikångesten. Jag har åkt buss i andra städer, men här hemma har det inte blivit av.

Ser fram emot några härliga sista dagar på ledigheten innan skolan börjar (på tisdag för mej och på torsdag för barnen).

måndag 17 augusti 2009

att få ändan ur

Sonens uppnålade f.d. byxor och blivande shorts har legat i källaren halva våren och hela sommaren. På något konstigt sätt har han ändå sluppit vara byxlös.

Idag kom jag äntligen till skott och satte mig vid symaskinen. På tjugo minuter var det klart och sonen har nu fyra nya par shorts.

Tjugo minuter!!!!
Varför har jag väntat så länge????

surdegsdagar

Vi rensar, röjer och gör färdigt inne och ute.
Använder en del av sommarens energitillskott till att göra oss av med energitjuvar.

Hemmet ska åter bli en lugn oas.

(Hmmm...borde kanske köpa lite nya växter oxå...)

lördag 15 augusti 2009

i väntans tider

Lördagkväll.
Lego.
Vin.

Utan ord.
Väntar!

fredag 7 augusti 2009

prognos: sol

Vi stannar hemma i knappt ett dygn - ikväll ger vi oss av till stugan och stannar så länge vi vill, eller till nästa lördag.

Uppackning - tvätt - torkning - ev. strykning - nerpackning.
Dessutom ett brödbak och en del fixande med myndigheter och sånt.
En halvtimme på spikmattan var dock högprioriterat.

Ikväll tar vi oss ett kvällsdopp.

toppensemester

Vår semesterresa blev alldeles underbar!

Vännerna utanför Göteborg har vi inte träffat på ett par år, men det var som om vi sågs igår. Med dem hoppar vi över tramset och pratar om det som är viktigt i livet. Blandat med skoj, förstås. Jag fick en massa tips på hur jag ska göra för att få igång min kreativitet.

Färjan över till Danmark tog fyra timmar och blev en ganska hektisk tillställning eftersom den var proppfull med förväntansfulla barnfamiljer. Dock var det lugnt inom mej, vilket kändes bra!

Väl i Danmark gick vi på Kattegattcenter - ett stort akvarie fullt med fiskar, hajar och annat havsliv. En upplevelse både för stora och små.

Hotellet låg granne med konstmuseet och i parken utanför åt vi kvällsmat innan vi utforskade den spännande omgivningen: böljande kullar i Teletubiesstil, stora stenar att hoppa på och annat roligt.

Legoland överträffade mina förväntningar med hästlängder. Båda dagarna hängde vi på låset och åkte inte hem förrän det stängde. På morgonen gick vi längst in i parken och fick gott om tid att roa oss där innan köerna blev för långa. Sedan hade vi förbokade quickpass så att vi likt berömdheter kunde glida förbi de långa köerna till de mest populära åkattraktionerna.

Jag slängde mej huvudstupa in i karusellvärden och åkte allt som rörde sig, till och med den största bergochdalbanan. Jag frekventerade inte toaletterna oftare än någon annan i sällskapet och drack mitt kaffe som jag brukar. Däremellan utforskade vi omgivningarna och fascinerades och häpnades över alla fantastiska legoskapelser.

Att jag dessutom sitter här efter en intensiv semesterresa med ett behagligt lugn inom mig är en extra bonus. Jag var den i sällskapet som tyckte att legolanddagarna var minst påfrestande vilket var en glad överraskning eftersom dylika tillställningar brukar innebära en stor trötthet. Under hela semestern var jag glad, lugn, sprallig och på upptäckarhumör. Inte stressad, sur och irriterad som jag lätt brukar bli när jag känner mej instängd och ångestfylld.

(Fast vi kommer inte att åka på någon mer flerdagarstripp tillsammans med familjen W - trots att barnen har jättekul tillsammans. Men det är en annan historia.)

lördag 1 augusti 2009

legoland

Så här ser det ut på legoland nuförtiden. Förmodligen aningen större än när jag var där för dryga trettio år sedan...

Då var jag fyra år och jag minns ingenting från resan. Fast jag har ju tittat på kort förstås. En kylig vårdag, iklädd en mörkgrön duffel (hemsydd?) kör jag båten/helikoptern/... medan min två år yngre bror sitter bredvid. Kanske får jag några flash backs när jag är tillbaka i samma miljö.

Jag kan tänka mej att vi hade jätteskoj! Minst lika roligt som barnen kommer ha i den nutida jätteparken.

packning och ångest

Det mesta är inpackat i bilen så vi hoppas på en smidig avfärd imorgon bitti. Vi siktar på halv åtta, så kanske vi kommer iväg runt åttasnåret.

Barnen har varit svårsövda ikväll, men det har inte stört mej för jag och E tog en kvällspromenad - skönt att komma ut och röra lite på sig för imorgon och på måndag blir det mycket bilåkande.

Dessutom har jag de senaste dagarna fått påhälsning av ångesten. Det var länge sen sist och inte ett kärt återseende. Jag tog dock tillfället i akt att nyfiket utforska känslan - precis som man "ska göra". Fast det blev inte trevligare för det. Efter en sjukilometersrunda var dock ordningen återställd. Där fick jag själv uppleva att fysisk aktivitet är bra mot ångest och stress. Nu ska jag bara komma ihåg det och hålla hårt på motionsrutinen när hösten kommer.

Efter lite analyserande kom jag fram till att det är mitt planerande som gör mej mest ångestbenägen, inkl. pengastressen. Så jag tog ett djupt andetag och förde över fem tusen från mitt studiekonto till reskassan. Att planera och spara ger mej kickar och massor med energi, men det är en destruktiv energi som förstör istället för att lyfta.

Jag är jätteglad för att jag faktiskt inte känner någon olust inför legolandresan, trots lång bilfärd, fyratimmars färja och två dagar på legoland. Det som känns lite jobbigt är fem dagars intensivt socialiserande. Och kaffet!

Faktiskt har jag tänkt utmana mej med att åka några karuseller. Kanske till och med någon läskig. Innan panikångesttiden älskade jag åkattraktioner - ju snurrigare eller läskigare de var desto roligare. De senaste åren har jag inte ens vågat mej på kaffekopparna.

på tal om utflyktsmat

Jag är med och tävlar om kokboken God mat ute hos Köpstopp.

Där beskriver jag pastasalladen som vi ska ha med oss till Danmark:

För att få en lättlagad och framförallt lättäten utflyktsmiddag använder vi oss av personliga matlådor där vi t.ex. har pastasallad. Då lägger man i pastan och kycklingen (eller vad man nu har) i varje matlåda och fyller sedan på med grönsaker efter tycke och smak = sallad i de vuxnas lådor, ingen fetaost i yngsta dotterns o.s.v. Det bästa är att barnen kan vara med och komponera sin egen matlåda.

mästerplaneraren i farten

I morgon åker vi till Legoland tillsammans med kompisfamiljen. Vi har lyxat till det och ska bo på hotell i tre nätter. Skönt, men det innebär ju att maten blir väldigt dyr. Jag har inte fått besked om jag får några pengar från a-kassan i sommar, vilket gör kassan skral.

Jag har lagt pannan i djupa veck och lyckats få till en (i mina ögon) suverän matplan:

Kylväska 1:
Pastasallad och köttbullar till söndagsmiddag. Lunch ska vi äta hos vänner i Göteborg.

Kylväska 2:
Fryst fläskpannkaka till måndagsmiddag.
Drickyoggi och påläggskorv till måndagsfrukost och mellismackor.
Frysta hembakade bullar till fika.

Vi övernattar på vandrarhem i Varberg, med tillgång till kyl (för maten) och frys (för kylklamparna). Färjan går tidigt på måndag morgon.

Väska:
* 4 burkar Bullens korv + korvbröd + ketchup +festis = lunch 2 dagar på legoland
Tillagning: Koka vatten i vattenkokare och häll i termos. Lägg sedan i korvarna.

* Köttfärssås + snabbmakaroner + majs = middag på rummet
Tillagning: Koka makaronerna i vattenkokaren

* Köttbullar i konserv + bröd alt. makaroner + majs = middag på rummet eller på rastplats

* Bröd + mjukost i tub + hallonkräm = mellis eller kvällsmat om barnmagarna kurrar

* Kanelsnäckor + kex + festis = fika

* Russin, godis, frukt

Om vi på plats känner för att gå ut och äta så går ju det bra. Fast jag tvivlar på att det kommer att kännas lockande att gå på restaurang med tre barn efter en heldag på legoland... Dessutom äter vi lunch på båten både på dit och hemvägen.

Vi har förberett barnen på att kompisfamiljen inte alls är inne på samma spår vad gäller maten - vilket kan innebära att de mumsar pizza när vi sitter med våra köttbullemackor. Istället för att lägga pengar på massa köpemat kommer vi att åka tåg till moster i Malmö senare i augusti.