tisdag 30 juni 2009

trallalla

Det blev en lyckad intervju - jag får inte jobbet men de behåller mina uppgifter för ev. framtida jobb (bl.a. ett där man kan till stor del kan jobba hemifrån). Med andra ord: jag lyckades framföra mitt budskap utan att förminska mej som person eller överdriva min panikångest.

När jag är i kontakt med "min gamla värld" drar den delen av mig i gång på alla cylindrar. Och det mår jag inte så bra av. Så även om det känns jättepositivt idag så känner jag att det är helt rätt att byta inriktning - för att få ett hållbart liv med livskvalitet.

(Jag belönade mig med en lunch och med en helt ny uppsättning trosor. Ut med allt gammalt och in med nytt och fräscht.)

klädbekymmer

Hur klär man sig inför en anställningsintervju när man inte vill klä sig som inför en anställningsintervju?

Jag klär mig för en lunch på stan. Det där andra är bara en parentes. I dagen. I livet.

intervjudagen

Idag är det dax för anställningsintervjun. Jag kommer innan intervjun att fokusera på vad jag vill (inte ha jobbet) och vill ha sagt (problemet med resorna) så att jag har en passiv och inte alltför trevlig framtoning.

Jättesvårt för en som alltid vill göra sitt bästa! Min bror hade roligt åt att jag satt och filade på CV:t trots att det inte är något jobb för mej. Jag insåg att jag inte vill göra något jättedåligt eftersom jag vill göra ett bra intryck. När jag fick det klart för mej skickade jag raskt iväg dokumentet utan att göra det "klart".

För er som känner igen er i det jag skriver har jag ett boktips i min bokblogg: Good enough.

Som belöning för dagens vedermödor har jag bokat in en lunchträff med svägerskan. Och kanske en liten shoppingrunda efteråt innan barnen ska hämtas.

måndag 29 juni 2009

sommarmums

Jag tog en morgonpromenad till skogen och plockade fläder.
Flädersaft är somrigt och gott!
Stigen hem slingrade sig genom blåbärsriset
och jag plockade sommarens första blåbär.
Mumsigt!
I affären köpte jag meloner, jordgubbar och nektariner.
Det är lätt att leva gott på sommaren!

söndag 28 juni 2009

fem kilometer!!!!

Igår, i värsta sommarvärmen, joggade jag 5 km. Det kändes superhärligt när jag svängde in på andra varvet, det har jag upplevt många gånger i huvudet (i min mentala träning) och jag fick förnyade krafter. Andra varvet gick lättare än första, kanske just för att jag har fokuserat mentalt på det varvet?

Jag hade inte tänkt springa 5 km än på ett tag, så jag blev lite förvånad när jag kände mig sugen på det igår. De mentala bilderna är en stark drivkraft, sägs det. Och det verkar ju stämma.

lördag 27 juni 2009

städdag

Det är hur varmt som helst och vi har städdag.
Puh! Vi får belöna oss med glass och svala drycker emellanåt.

Men tyck för all del inte synd om oss. Förhoppninsvis kommer vi att tillbringa det mesta av den närmaste månaden i stugan. Då kan det vara skönt att landa i ordning och reda när vi kommer hem några dagar för jobb (maken) och lek (barnen).

fredag 26 juni 2009

grillbjudning

Sent igårkväll bjöd jag in kompisfamiljen på grillat ikväll.

Så jag skulle ju kunna ägna dagen åt att:
- städa
- åka och handla
- laga avancerade tillbehör

Men jag struntar i det och gör det jag är sugen på:
- tvättar (nåja...)
- rensar ogräs och gräver ut jordgubbslandet
- gör något fint med mina senaste strandfynd
- läser lite
och umgås med barnen om de vill. Oftast ser jag inte röken av dem om dagarna...

Det blir ändå en god middag med nypotatis, grillat kött, tzatziki, röd röra och en enkel sallad. Till efterrätt blir det kladdkaka med skivade jordgubbar och grädde. Mums!

torsdag 25 juni 2009

anställningsintervju

I dag ringde en konsultfirma och var intresserad av min kompetens. Ett projektledarjobb med personalansvar. Det är bara en hake... det är ca 11 mils enkelt pendelavstånd.

Så på tisdag ska jag gå på anställningsintervju.

Fram tills dess övar jag mej i medveten närvaro för att hålla tankarna borta. Och jag har ingenting att oroa mej för: intresset bör sjunka drastiskt när jag berättar om långtidssjukskrivningen. Och gör det inte det så tackar jag nej. Jag kan inte ta ett jobb som jag känner att jag inte kommer att fixa (pga panikångesten). Eller rättare sagt, jobbet verkar ju roligt, men resorna...

onsdag 24 juni 2009

oro i onödan

Besöket på arbetsförmedlingen gick bra. Jag berättade att det kändes extremt tufft att söka jobb långt utanför stan och arbetsförmedlaren nickade förstående. Inom mitt område fanns det idag inga jobb att söka och planen är att jag ska maila mitt CV till intressanta företag efter sommaren. I september ska jobbsökandet redovisas och i november är nästa förmedlingsträff inbokad. Med andra ord kan jag ligga lågt tills jag får besked om höstens utbildning.

Puh! Återigen har jag oroat mig alldeles i onödan! Det är ju ingen idé och det blir ju aldrig så hemskt som man inbillar sig!

testad och godkänd

Hos Ulrika Gabriel hittade jag det här personlighetstestet. Jag tycker det är lite läskigt att göra "vilket jobb passar dej?"-tester nu när jag är mitt i min utbildning. Precis som att ett test skulle veta bättre än min magkänsla...

Din personlighetstyp:
Populära och känsliga, med enastående social kompetens. Utåtriktade och empatiska. Uppriktiga och ärliga i sin strävan att förstå hur andra mår. Tycker i allmänhet inte om att vara ensamma. Ser allt ur ett mänskligt perspektiv och ogillar objektiv analys. Mycket framgångsrika i att hantera relationsproblem och att leda debatter. Vill vara till nytta för andra och sätter troligen andras väl före sitt eget.

Karriärer som skulle kunna passa dig:
Lärare, konsulter, psykologer, socialarbetare, personalvetare, präster, affärsbiträden, säljare, HR-personal, direktörer, eventkoordinatorer, politiker, diplomater, skribenter, skådespelare, designers, hemmafruar/hemmamän, musiker.

Puh, jag kan andas ut. Mitt i prick ju. ;-)

tisdag 23 juni 2009

sommarläsning

Sommar = bokläsning. I skuggan, på stranden, i kvällssolen... ja, en bok passar när som helst. Jag har laddat upp med lite smått och gott så att jag har lite att välja på:



Här är sommarens bokhög:


Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
En jättetjock bok med tvåveckorslån från bibblan, så jag satte omedelbart igång med läsningen. Bra från första sidan!

Livskraft av Helena Nyblom
Om kost för hormonbalansen m.m. En genombläddring gav ett trevligt intryck. Många recept.

Barnets psykologi av Andrej Kurpatov
Jag stötte på Andrej i något sammanhang på nätet och tyckte om hans tankar. Det här var den enda av hans böcker som fanns på bibblan. Om jag gillar den ska jag köpa de andra.
Good enough av Elizabeth Gummesson
"Bli fri från din perfektionism". Låter ju som en bra bok för mej. Förväntar mej många igenkänningar och förhoppningsvis några ögonöppnare.

Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
Vindens skugga var ju bara såååå bra. Jag hoppas att jag inte blir besviken!

Min tjej och jag av Tony Parson
Tips från Vida.

Även denna bok har jag hittat i Vidas boklista.

Kroppens idéhistoria av Claes Ekenstam
Ett lån från en kompis som tyckte att den var jättebra att ha i bakhuvudet vid psykologi och sociologistudier.

Stundande natten av Carl-Henning Wijkmark
Enligt min svägerska ska denna vara jättebra.

Ro utan åror av Ulla-Carin Lindquist
Jag såg dokumentären för några år sedan och när jag hittade boken i svägerskans bokhylla lånade jag den på stört.

Svart Fjäril av Anna Jansson
Är det Anna Jansson som Maria tycker är så bra? Jag lånade hem den utifall att...


Dessutom läser jag lite då och då:

Människors möten av Lorentz Lyttkens
Lorentz dök upp i rutan under ett av kursavsnitten i PUMT-kursen. Jag gillade det jag hörde och köpte en bok. Den är inte så högprioriterad, men så småningom ska jag nog bli klar med den.

Walden av Henry David Thoreu
Även detta en bok jag köpt och läser i lite då och då. Verkligen fascinerande att läsa samhällskritik som är 150 år gammal men som skulle kunna vara skriven idag!

sommarbilder

Här är några bilder från utflykten vi gjorde i går. Ön som syns är Blå Jungfrun. Kanske blir det en tur dit i sommar. Barnen är tillräckligt stora och jag är tillräckligt stark för att våga!








pengar, pengar, pengar

Åtstramning...eller fokusering kanske:

- Samtliga tidningsprenumerationer, inklusive dagtidningen (det satt långt inne), är uppsagda.
- Jag har fått lust att baka igen - så framöver blir det hembakat bröd och fikabröd.
- Sylt och marmelad ska kokas på plommonen i frysen (det ser ut att bli ett fruktår även i år).
- Sonen får shorts av avklippta byxor.

Pengarna lägger vi istället på upplevelser, och en och annan glass!
(Om jag inte får a-kassa blir det inte så många glassar...)

Min pengaaffirmation:

Jag har en kappsäck full med guldpengar!

måndag 22 juni 2009

skönt trött

En härlig helg i stugan tillsammans med fem barn och lika många vuxna kan bli lite tröttande. Speciellt när kvällarna blir sena. Fast jag har använt spikmattan och hunnit läsa en hel bok, och så hade jag ett par morgnar för mig själv på "baktrappan" med en kopp kaffe i morgonsolen och med utsikt över äng och skog, kan det bli så mycket bättre?

Ikväll har jag varit ute på en joggingtur. Idag utökade jag sträckan med en km så nu är jag uppe i 3,7 km - och det gick ganska lätt, iallafall periodvis. Det känns så himla coolt att jag är ute i joggingspåret. För en månad sen hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle börja springa igen, men nu är jag igång!

Nu blir det ett par vardagar innan nästa långhelg stundar. Jag ska försöka hålla kvar all postiv energi som jag fått i helgen under de kommande dagarnas jobbsökande.

fredag 19 juni 2009

mmm...midsommar

Traditionsenligt men ändå nytt. Så ser min midsommar ut. Midsommaraftonen har firats med samma vänner i 15 år nu. Att se varje vän på nytt, och se den de är och inte den de en gång var ger vänskapen en spännande dimension. För visst är det lätt att fortsätta i gamla spår och umgås på samma gamla vanliga sätt?!

Dagarna i sommarstugan brukar gestalta sig ganska lika till det yttre. Men genom att bara vara och ta dagen som den kommer blir det ändå annorlunda och nytt varje gång.

I min omgivning tjatas det om vädret, men varför lägga energi på det som ändå inte går att styra över? Jag packar för regn och bad, varma dagar och kyliga kvällar. Sedan njuter jag av det som blir, hur det än blir.

Önskar er alla en glad och sinnlig midsommar!

torsdag 18 juni 2009

nattgäst

Barnens kusiner var här igår. Det lektes och lektes och lektes. När det var dags för hemfärd bestämdes att storkusinen skulle sova över.

Vilken tur att vi är ett hem med resurser. Flickan hade ingenting med sig förutom kläderna på kroppen. En tandborste letades fram och 6-åringens kläder är ganska lagom på den 1,5 år yngre kusinen.

Idag blir det mer lek och packning inför midsommarhelgen. Som vanligt bär det av till Sveriges soligaste ö. Det ska bli skönt med några dagars avkoppling tillsammans med familjen.

tisdag 16 juni 2009

en bunt inspiration

Jag träffade en sprudlande kvinna idag. Full med energi och inspiration. Vi började kursen ungefär samtidigt men hon har läst i snabbare takt så hon ligger före. Än så länge har hon märkt av att allergierna har försvunnit, hon har minskat 10 kg i vikt och är allmänt lugnare.

Själv har jag bara börjat jobba med mina målbilder - men nu blev jag superinspirerad att gå vidare! Jag har tänkt blogga om det, får se hur det blir nu när barnen är hemma. Men min första målbild verkar ju funka iallafall: att jag joggar 5 km i slutet av juli. Ikväll blir det en tur till slingan igen.

puh!

Jag har bil idag! Maken kom hem igår (ovetandes om mitt planerade bussäventyr) och frågade om han kunde ha bilen på onsdag istället. Toppen, tyckte ju jag!

Jag vet ju att jag skulle ha fixat bussåkningen, och det viktigaste var ju att jag inte hindrades av att jag inte hade bilen utan bestämde träff ändå.

Så det känns som att jag klarade av en utmaning trots att jag inte behövde fullfölja den.
Jag låter inte mina tankar och föreställningar om verkligheten styra!

måndag 15 juni 2009

hjälp!


Nu har jag fixat till värsta utmaningen åt mig.

Imorgon ska jag ta bussen in till stan på lunchträff med en ny bekantskap. Hilfe!!!!

Jag saknade någon att diskutera med i min kurs i Mental utveckling så jag sökte efter deltagare i min stad och hittade en kvinna i min ålder. Igår skickade jag ett mail och frågade om vi skulle träffas, och nu har vi bestämt träff imorgon.

Det är bara det att jag inte har någon bil i morgon. Så jag måste ta bussen. Och jag som inte åkt buss på väldigt länge här i stan.

Kursen jag går heter PUMT (Personlig Utveckling genom Mental Träning) och är en distanskurs som tar ett helhetsgrepp på personlig utveckling - självbild, självkänsla, avslappning, mental träning, målbilder, egencoaching, positiv livssyn... Här är länken till hemsidan. Kursen kan sedan byggas på med en kurs till som leder till licenciering som mental tränare.

Jag är på delkurs två av fyra och är så här långt jättenöjd. Delkurs ett var en bra sammanfattning och ny ingång till det jag jobbat med i terapin, och delkurs två handlar om livsmål, vilket min terapi resulterade i. Det känns jättebra att jag kan forsätta jobba med mig själv trots att terapin är slut.

lördag 13 juni 2009

ängligen sommarlov!

På skolavslutningsdagen öste regnet ner. Vi hade dubbla pass i kyrkan eftersom vi i år har haft två skolbarn så vi fick höra allt två gånger. Barnen var fina och lyckades sjunga bort regnmolnen så att de slapp bli våta när de tågade ut ur kyrkan.

När sommarlovet var ordentligt insjunget packade vi in oss i bilen och åkte in till äventyrsbadet. En jättekul dag och vi frågade oss som vanligt varför vi inte åker dit oftare!!! Nu när två av tre (eller fyra av fem) kan simma är det sååå mycket lättare att vara där. Jag motionssimmade medan barnen simmade sina obligatoriska längder före lek (200 meter för 8-åringen och 25 meter för 6-åringen).

På kvällen provade jag och maken välkomstdrink inför middagen ikväll. Idag vaknade jag och var jättebakis, trots ett löjligt litet alkoholintag. Kom på att jag minskade medicindosen till 20 mg i torsdags, så det var därför. Ikväll blir det alkoholfritt för mig.

torsdag 11 juni 2009

kråkträdet

Fyraåringen tycker inte att det är särkskilt kul att ha glasögonen på sig hela dagarna. För att muntra upp henne ritade jag ett träd, och varje hel dag med glasögon belönas med att hon får välja ett kråkklistermärke att fästa på trädet. Hela familjen är engagerad i var den nya kråkan ska placeras.

När hon tröttnar på kråkklistermärkena hoppas jag att hon hunnit få in vanan med glasögon.



onsdag 10 juni 2009

inför sista terapibesöket

Jag förbereder mig inför sista träffen med psykologen (om man bortser från en sista check efter sommaren).

Imorgon ska vi prata om följande punkter:
- vad har jag lärt mig?
- hur ska jag arbeta vidare?
- vad gör jag om/när (för livet slår oss i huvudet när vi minst anar det) det blir sämre igen?
- positiv och negativ kritik om terapin

Jag plockade fram alla mina papper som jag fått under de här dryga 2,5 åren och det var en hel hög! Läste igenom alla blogginlägg om terapin.

Insåg hur långt jag har kommit. Alla dessa uppförsbackar som jag har stått och gasat i. Alla gånger jag gasat på "på kredit" - och fått betala i efterhand. Min enorma vilja och envishet som gång på gång spelat mig ett spratt.

Svaren på ovanstående frågor får ni imorgon. För jag har faktiskt inte förberett mig skriftligt. Som omväxling...

tisdag 9 juni 2009

schyssta grabbar

Fyraåringen har gått och blivit 15-timmarsbarn på dagis, så idag är vi lediga. Storebror med kompis gick efter några suckar med på att ta sällskap med 6-åringen till skolan. Trots att hon cyklar såååå sakta.

Jag har alltså fått en lugn och skön morgon för mej själv eftersom 4-åringen fortfarande sover. Välgörande och behövligt! Sista skolveckorna är inte att leka med... men snart är det sommarlov!

Själv är jag från och med igår arbetssökande. Inte direkt energigivande, om man säger så. Första anvisade jobbsök är på kärnkraftverket 10 mil norrut. Inte helt perfekt efter de senaste årens äventyr, va?! Nåja, jag hoppas att jag kommer in på de kurser jag vill gå i höst.

Nu ska jag väcka mitt lilla gosetroll som ligger och snusar i min säng. En stunds mys innan vi åker in till optikern för att justera hennes glasögon som skaver bakom örat.

måndag 8 juni 2009

livets uppförsbackar

"Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke", pratsjöng Gert Fylking på radion i morse. Det är ju sant. Men samtidigt är det inte alltid så enkelt att det bara är att gasa på. Förr eller senare tar bensinen slut.

Ibland är uppförsbacken ett tecken på att det är dax att ta en annan väg. Då kan det bästa alternativet vara att rulla tillbaka ner och ta vägen runt berget istället.

Konsten är att veta vilket alternativ man ska välja.
Det som känns lätt - är rätt.
Att det känns lätt behöver ju inte betyda att det är lätt i andra ögon eller i de egna tankarna. Men med känslans hjälp går det att skilja mellan utmaningar och sega backar som inte leder någonstans.

Jag följer mitt hjärtas väg mot mitt livsmål. En slingrande väg på plan mark. För "måstets" branta backar kör jag runt eller jämnar med marken genom lustens välgörande kraft.

söndag 7 juni 2009

valdags

Idag samlar vi ihop barnen och cyklar till vallokalen. Uppfylld av tacksamhet för att jag bor i ett land där man faktiskt får göra sin röst hörd.

lördag 6 juni 2009

firande

Tack vare det ruskiga junivädret njöt vi igårkväll av ett glas rött framför brasan. En släng av höst kan vara välgörande i sommartider.

Idag skiner solen och ramar fint in nationaldagen. Vi har dock annat att fira. Kalasen duggar tätt och förhoppningsvis sitter vi ikväll och myser på brorsans magnifika altan med vidsträckt utsikt.

onsdag 3 juni 2009

en konstig värld

Fyraåringen har fått sina glasögon idag.
Nu tycker hon att världen är jättekonstig och flera gånger har hon gått fram och tittat på saker, eller kommenterat vad hon ser.

Egentligen vet vi ju inte alls vad andra ser, men vi tar ofta för givet att alla andra uppfattar saker precis som vi själva gör.

keep on jogging

Just när jag hade tänkt ge mej ut och jogga började det ösregna och åska. Istället kröp jag upp i soffan med en bok. En timme senare duggade det bara och då gav jag mej ut i spåret! Trots att jag ju hade vädret att skylla på.

Konditionsmässigt klarar jag 2,7 km lätt som en plätt (nåja, jag är inte helt slut när jag kommer till spurten) men benen känns väldigt otränade. Och jag har upptäckt muskler som jag sedan länge glömt bort...

Bilden av mej själv som otränad och en typisk promenadmänniska har jag ersatt med en gammal bild av mej själv som en träningstyp. Nu har en löptur plötsligt blivit någonting lockande istället för att vara något helt otänkbart.

Hur många bilder av mej själv har jag som styr mej?